به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، نان، یکی از اصلیترین اقلام سفره ایرانیها، نقش مهمی در سلامتی و تغذیه ما دارد. اما با تنوع زیاد نانها در بازار، انتخاب نان مناسب میتواند گیجکننده باشد. نانهای سبوسدار با شعار سلامتی و نانهای صنعتی با ماندگاری بالا، هر کدام طرفداران خاص خود را دارند.
در این خبر با دکتر خدیجه رحمانی متخصص تغذیه همراه میشویم تا به راز سلامتی در انتخاب نان پی ببریم.زمانی که نان زیاد در یخچال یا فضای بیرون میماند کپک میزند و باید آن را دور ریخت.از همین رو بسیاری از خود میپرسند کدام نانها ماندگارتر هستند و اساسا معیار ماندگاری نان چیست؟ نان مرغوب به احتمال زیاد ماندگاری زیادی دارد، اما مشکل این است که بسیاری از ما هنوز با انواع نانهای مرغوب آشنایی نداریم.
دکتر خدیجه رحمانی متخصص تغذیه درباره انواع نان، نانهای مرغوب و شیوه نگهداری از نان برای بالا بردن ماندگاری آن میگوید: نانهای صنعتی مشکلی ندارند، تاریخ تولید و انقضاء روی آنها درج شده، به خوبی بسته بندی شده و ویژگیهای مشخصی دارند. آن دسته از نانهای صنعتی که روی بسته آنها درج شده نان کامل، بهترین نانها هستند. شرایط این نوع نانها از نظر سلامت و نگهداری مشخص است.
او درباره شیوه پخت و ماندگاری نان های سنتی نظر دیگری دارد و بیان میکند: شیوه یکسان و مدونی برای پخت و ماندگاری نانهای سنتی اجرا نمیشود. آرد خیلی از این نانها مناسب نیست، به همین دلیل برخی از نانهای سنتی واقعا کیفیت ندارند. اگر نان سنتی مصرف میکنید توصیه این است که ترجیحا از سنگک استفاده کنید. گاهی نیز میتوانید از بربری استفاده کنید، در مورد تافتون و لواش توصیه بر این است که در صورتی که خود نان سبوس دار باشد، مصرف شود.
این متخصص تغذیه درباره ویژگیهای نان سبوس دار توضیح میدهد: البته این سبوسی که پشت نانها میزنند منظور نیست. اگر پشت نان سبوس داشت این تصور نباید ایجاد شود که به عنوان نان سبوس دار قابل مصرف است، در واقع این سبوسی که اغلب مورد استفاده قرار میگیرد غذای دام است.
در اینجا زمانی که به بهترین نان اشاره میکنیم، منظور نانهایی هستند که خود سبوس گندم در آنها وجود داشته باشد. زمانی که گندم را آسیاب میکنند باید در آن سبوس باشد. طبق اصول پخت، سنگک به عنوان بهترین نان باید سبوس بیشتری داشته باشد، اما اینکه واقعا سبوس بیشتری نسبت به سایر نانها دارد یا خیر بحث دیگری است.
این به کنترل کیفیت و کار مسوولان اجرایی بر میگردد، ما درباره کنترل کیفیت نمیتوانیم اظهار نظر کنیم و این کار را تنها مسوولان نظارت بر نانواییها میتوانند انجام دهند.
رحمانی درباره بهترین نانها و شیوه نگهداری آنها هم می گوید: نان هایی که از آرد سفید تهیه می شوند اعم از صنعتی یا سنتی هیچکدام برای سلامتی مناسب نیست، به همین دلیل باید حتما از نانهایی استفاده شود که دارای آرد سبوس دار هستند. نگهداری نانهای سنتی هم با توجه به اینکه کیفیت آردها خیلی مناسب نیست، کار چندان سادهای نیست، اگر خانوادهها برای مصرف هر روز نان میخواهند باید آن را بستهبندی کرده و فریز کنند، یا در واقع پس از بریدن نان آن را در کیسه و سپس در فریزر قرار دهند. یک یا دو ساعت قبل از مصرف نیز از فرایزر در ببیاورند و مصرف کنند.
او تاکید می کند: نانهای سنتی ماندگاری خوبی ندارند و نمیتوان دو یا سه روز در فریزر نگه داشت. به همین دلیل ایدهآل ترین شیوه مصرف نان خرید آنها به صورت تازه و روزانه است. یعنی افراد هر روز نان تازه از نانوایی بگیرند که این به دلیل مشغله کاری زیاد شاید برای بسیاری از افراد مقدور نباشد.
|
WWW.ARD.IR |